Mijn onderzoek naar de familienaam
van Engelen.

Een pagina van Arie Leeuwrik

Met mijn onderzoek naar de familienaam van Engelen, ben ik voorlopig gekomen tot Andreas(1) van Engelen. Hij wordt ook wel Andries genoemd en is een hoefsmid van beroep. Dit beroep heeft hij ook in het leger uitgeoefend en wel in het 4e Batt. Veldartillerie zo rond 1830. In 1834 is hij overgeplaatst naar het 1e Batt. Veldartillerie.

Hij leefde samen of was getrouwd met Clara (Claartje) Visser. Zijn geboorte datum is mij erg onduidelijk, want volgens zijn stamkaart uit het leger zou hij op 17 augustus 1786 geboren zijn te Den Bosch. Dit heb ik tot nu toe niet kunnen vinden. Maar hij en Clara hebben een kind - Digna - laten dopen in Den Bosch op 5 juli 1798. Maar dan zou Andreas(1) pas 11 jaar oud geweest zijn.
Andreas(1) en Clara laten op 23 februari 1807 hun tweede(?) kind Andreas(2) in Fijnaart dopen. Dit is alles wat ik van Andreas(1) weet.

Van Clara is bekent dat zij rond 1774 het levenslicht zag als kind van Joodse ouders en stierf op 26 januari 1823 te Amersfoort als weduwe. Haar ouders zijn Levie Visser en Eva Ephraim uit Amersfoort. Van Levie en Eva ben ik ook het een en ander te weten gekomen, zoals geboorte en overlijden. Verder dat Clara een keer eerder getrouwd is geweest met ene Aron Jacobs Ruben Furst. Zij hadden een kind Jacob Aron Vorst genaamd.
Vanaf Andreas (2) van Engelen gaat het met de informatie beter tot prima. Ook hij heeft een militaire loopbaan gekend. Zijn vijf zonen gingen via het leger een ambtelijke richting op en de twee dochters zijn wat lastiger te volgen. Ook zwerven zij en hun nazaten door heel Nederland en ver daarbuiten. Al met al is het toch wel een aardig resultaat geworden van wat ik nu aan gegevens heb verzameld.
Veel plezier met het doorlopen van de familie van Engelen. En mocht u nog gegevens, foto's of documenten hebben van deze familienaam, ik hou mij ten zeerste aanbevolen.
van Engelen, de familienaam van mijn moeder.
U wilt wel terug naar de vorige pagina?
Graag heb ik uitbreiding van mijn gegevens. Kunt u mij helpen? Mail dat dan naar mij. Hartelijk dank.